Kertenkele ayağı, esin kaynağı

Bilim adamları, kertenkele ayağından esinlenerek özel bir tıbbi bant geliştirdiler.
MIT öğretim üyesi Prof. Dr. Jeffrey Karp, kertenkele ayaklarının bazı özelliklerini taklit etmek suretiyle nanoteknolojinin, doku yapıştırıcılarında kullanılabileceğini ispatladıklarını söyledi.
Karp, şunları kaydetti: "Çalışmamızda, ayrıca morfoloji ve kimyanın birleştirilmiş yönlerinin, biyolojik olarak parçalanabilen ve biyolojik olarak uyumlu bir elastik bantın dokulara yapışmasını kolaylaştırmak için kullanılabileceğini de gösterdik.
İnanıyoruz ki, bu sistem, gastrik bypass işlemleri sonucunda ortaya çıkan sızıntıların önlenmesi ve laparoskopik işlemlerde yara dikişlerinin değiştirilmesi gibi pek çok tıbbi uygulamada kullanılabilir."
Çalışmanın temelini kertenkele ayağının az bulunan özellikleri oluşturuyor. Kertenkele ayağı, hayvanın duvarlara ve tavanlara yapışmasını sağlayan nano ölçüde tepe ve vadilere sahip bulunuyor.
Geliştirilen tıbbi bantta da sözkonusu tepe ve vadileri saran ince bir yapışkan tabaka bulunuyor. Bu özellik, bantın kalp, mesane ve akciğer dokusu gibi ıslak zeminlere de yapışmasına imkan tanıyor.
Organik olarak kendi kendine eriyebilen banta müdahale edilmesine gerek kalmıyor.
Yeni bant örneğin midede ya da bağırsakta yapılan bir bypass sonrası bu bölgeleri sararak iyileşmesine imkan tanıyor.
Katlanabilen ve tekrar açılabilen özelliğe de sahip olan bant, aynı zamanda ülserin neden olduğu bölgenin alınmasının ardından yama olarak da kullanılabiliyor.
Prof. Dr. Karp ve ekip arkadaşı Robert Langer, bantın yapışkan olması için şeker temelli bir yapışkan kullandılar.
İlk testi, domuz bağırsağındaki dokular üzerinde uygulayan Karp, ürettikleri nanoteknolojik yeni bantın, diğer yara kapatıcı bantlara göre iki kat daha kuvvetli olduğunu tespit etti.
Yeni bantın diğer bir önemli özelliği ise elastik ve ayarlanabilir olması. Bu özelliği ile istenilen formda kullanılabilen bant ihtiyaç duyulan elastikliği sergileyerek farklı tıbbi tedavilere göre daha hızlı iyileşme sağlayabiliyor.